söndag 12 maj 2013

Lokalnyheter :: Workshop

Här presenterar jag vad tisdagens workshop kommer att innehålla och vad vi kommer att arbeta med. Workshopen är indelad i tre delar som på olika sätt är utmaningar för lokalpressen. För att komma på br  grejer behöver vi vara kreativa, innovativa och ta med oss en bärbar dator för den som har tillgång.

Innehåll

Vilket innehåll vill vi se i lokalpressen? Granska innehållet på:
Skapa 1-3 scenarios där innehållet i tidningarna tar olika riktningar. Utgå t ex från begrepp som crowdsourcing och citizen journalism men också från hur artiklar ser ut i andra typer av tidningar, klubbtidningar, modemagasin, kvällstidingar. Var kreativa och skapa 1-3 trovärdiga scenarios där ni målar upp vad framtidens nyhet kan vara.

Reklam och marknadsföring

Hur skall bra reklam se ut i lokalnyheter som:
  • inte uppfattas som störande
  • som tar tillvara på det lokala 
  • som ger ett mervärde (jmf med reklam i modemagasin som ses som innehåll)
  • som drar in pengar och som helst bidrar till att öka läsningen
Titta på andra sammanhang som http://www.groupon.se/ eller denna artikel om integrated advertising :: http://techcrunch.com/2012/05/12/5-ways-native-monetization-is-changing-silicon-valley/

Skapa 1-3 scenarios för hur reklam anpassad för lokala sammanhang skulle kunna se ut. Ta också hänsyn till om det gäller mobilen, paddan , datorn osv.

Förpackning och aggregering

Vi är vana att läsa tidningen just som en papperstidning och på webben. Vi tar även del av nyheter via specifika appar. Hur kan ett nytt/alternativt sätt se ut? Spotify, Flipboard eller http://www.ongo.com/ erbjuder kanske ett frö till nya lösningar. När vi pratar om nyheter så kan det vara så många olika saker, om krig, odemokratiska val, nedskärningar barnomsorg etc. Långa och korta artiklar, bilder, video. Hur kan det förpackas på ett för mediet anpassat sätt?

Betalning

Hur skall vi betala för framtidens lokalnyheter? Genom prenumeration. Genom en pro-tjänst där vi får tillgång till fler funktioner. Per artikel. Helt reklamfinansierat. Sponsring av lokala företag. Eller kanske genom helt andra sätt att tänka. Hur betalar vi på gym, för bussen, osv. På något sätt måste tidningarna skapa intäktet. Kom med några förslag som ni tror fungerar och som skapar fler läsare, inte färre. Var kreativa.

Tänk till, var kreativa, testa Flipboard, Spotify, Ongo eller andra verktyg/tjänster och se hur det fungerar.

Genomförande 

Vi kommer jobba både enskilt och i grupp, både med papper och dator och förhoppningsvis komma fram till några olika scenarion som bidrar till en bättre förståelse för digitaliseringen av samhället.

torsdag 2 maj 2013

Morgondagens nyhetskonsumtion

Digitaliseringen av samhället eller det vi kallar för digital konvergens är en utmaning för person, organisation och nation. Med det menar jag att övergången påverkar oss både på ett personligt och nationellt plan. För organisationer inom olika områden som utbildning, musik, film, journalistik har det inneburit stora förändringar. Musikindustrin ser ut att ha passerat det digitala nålsögat och hittat nya modeller som driver deras affärer framåt. Framtiden för journalistiken är ännu lite oskarp i sina konturer. Samtidigt är det inte så att journalismen står inför en kris. Personligen uppfattar jag nyheter och journalistik som mer levande än på länge. Det är det traditionella tidningarna, tidningshusen och journalisten som utmanas när gamla affärsmodeller inte längre ger intäkter. När läsaren inte längre är villig att betala för den journalistiska produkten så som den idag är utformad får man problem. Orsakerna till att övergången från en renodlad pappersprodukt till en mix av tjänster anpassade för dator, mobil och läsplattekonsumtion är flera. En del av dem känner vi till. Allmänna nyheter är tillgängligt gratis överallt både i form av tidningar, sajter och appar. Således sjunker antalet prenumeranter. Tidigare har en relativt stor del av nyheterna varit reklam och annonsfinansierad men även här minskar intäkterna. Det har under flera år pratats om att lokalnyheter kan vara en räddning och en typ av journalistik som läsare även fortsättningsvis kommer att betala för. Den lokala journalistiken har konkurrensfördelen av att vara just lokal och således svår att konkurrera ut med stordriftsfördelar. Men det finns ett antal utmaningar att lösa även för den lokala journalistiken:

  • Vad är bra lokaljournalistik? Vad är det för artiklar, reportage, skvaller, bilder, forum osv som kommer erbjuda ett mervärde som läsaren är beredd att betala för?
  •  Hur skall bra lokalreklam fungera, se ut och erbjuda? Annonserna i sig måste vara integrerade i den lokala upplevelsen på ett sådant sätt att det inte belastar den journalistiska produkten. Utan tvärt om, bidrar till upplevelsen. 
  •  Som läsare bor vi i en kommun, konsumerar i en annan och arbetar i en tredje. En lokaltidning täcker inte alla våra behov och vi kommer inte kunna prenumerera på tre tidningar. Hur kan lokala nyheter erbjudas över kommungränser och i ett aggregerat format så att det ändå utgör en bra nyhetsupplevelse samt något som går att kapitalisera på?
  • Hur ser förståelsen för digitala medier ut ute på redaktionerna? Hur ser kunskapen ut kring nät och mobilbeteenden, kring sociala medier och olika typer av annonsprogram? Hur ser kunskapen ut kring en mer driven bildjournalistik? Kompetensen kring hur man kan nyttja digitala medier för den här typen av nyhetsprodukt är central för att en satsning på lokala nyheter skall lyckas.
  • Hur ser journalisten på sin roll? En lokaltidnings journalist kommer troligtvis att bli personligt inblandad på ett annat sätt en tidigare. Hur ställer man sig till det. Att man delvis blir en del av nyheten. Detta finns det alternativa lösningar på men jag tror vi kan vara säkra på att journalistrollen kommer att förändras. Det kommer troligtvis att innebära ett visst motstånd ute på redaktionerna, att förändras tar emot.
  • Aggregeringen av nyheter från flera olika lokalredaktioner till ett centralt flöde kommer innebära att den enskilda redaktionen delvis tappar kontrollen över nyheten och i vilket sammanhang den kommer att presenteras. Detta är ytterligare en utmaning för redaktionen då det innebär en viss maktförskjutning från redaktionen till den enskilda journalisten och till organisationslager ovanför redaktionen.
  • Hur skall man förpacka artiklar och annat material? Prenumeration, per artikel, för ett paket av artiklar som ett paket? Skall video ingå eller vara något man betalar extra för? 
  • Hur skall man sedan ta betalt? Via microbetalningar, alltså en liten summa per artikel. Pengar som dras varje månad som liknar dagens prenumeration?

Tidningsbranschen är komplex. Nedan har jag samlat en rad länkar några till vetenskapliga artiklar, några till svenska tidningar, några till internationella institut som fokuserar på nyhetsbranschens förändringar samt till några helt färska videos från en amerikansk konferens:

Med sammanfattningen ovan och länkarna här bör man ha en uppdaterad lägesbild av (om än liten begränsad) nyhetsbranschen. Men frågan är, hur skall skall framtidens nyhetskonsumtion se ut och fungera? Min uppgift till er är att fundera på detta. Jag kommer att finnas tillgänglig nu på tisdag den 7 maj som står i schemat för att diskutera essäskrivande. Sedan, till tisdag den 14 maj har du läst artiklarna ovan. Du har testat några av de apparna och tjänster som nämns. Samt besökt ett antal nyhetssajter med lokala nyheter och funderat på hur du och andra vill konsumera och betala (eller inte betala) för nyheter och specifikt lokalnyheter. Den 14 maj kör vi en workshop kring morgondagens nyhetskonsumtion.

onsdag 1 maj 2013