Ett av lärmålen med denna kurs är att ta till sig vetenskapligt material. Därför finns det en vetenskaplig text kopplat till varje avsnitt. När du läser de vetenskapliga texterna är det viktigt att inte hänga upp sig för mycket på detaljer. Det är helheten och den övergripande förståelsen som vi är ute efter, snarare än detaljerna Så tills på tisdag, läs de texter/filmer som länkas här, förbered dig genom att svara på frågor samt ta med dig åsikter så reder vi ut det hela tillsammans i grupper (som jag sätter samman) på tisdag.
Följ och läs innehållet i länkarna:
För ett år sedan klubbades Datalagringsdirektivet igenom i Sveriges riksdag.Vi behöver läsa på och diskutera vad den lagen egentligen betyder och vad syftet med lagen egentligen är. Utöver DN-artikeln ovan, läs också på om DLD på Wikipedia, en snabb sammanfattning från Ajour samt denna från Västerbottens-kuriren. Under det senaste året har vi kunnat följa fler diskussioner kring olika typer av regleringar. SOPA/ACTA/PIPA har varit en sådan diskussion. Emanuel Karlsten skriver på DN-debatt om ACTA, Wired skriver om ACTA men också om SOPA och PIPA. Men som alltid finns det relevanta videos som också belyser problematiken:
Inget av dessa lagförslag gick igenom i sin första version som Wired skriver om här. Men vilka lärdomar bör vi dra för framtiden? Hur ser du själv på detta? Nöj dig inte med dessa artiklar om du inte helt förstår vad var och en av dessa regleringar skulle kunna innebära. Leta själv upp ytterliggare källor vid behov.
För ett år sedan sändes Du är Googlad. Bra och balanserat om vad vår sköna digitala värld innebär. Titta på den. Den har fått relativt stort genomslag och är gjord av personer som vet vad dom håller på med. Läs också följande pricksäkra text från The Atlantic om riskerna med Google och Facebook. Vanity Fair har också en mycket intressant artikel om vad vi står inför: World War 3.0. Titta också väldigt gärna på denna paneldiskussion från Stockholm Internet Forum, med Hillary Clintons IT-rådgivare, Carl Bildt, Måns Adler mfl.
Avslutningsvis kommer vi till en mycket viktigt text skriven av Lawrence Lessig: Code and Other Laws of Cyberspace version 2.0. Inte hela boken, utan endast kapitel 11. Boken som PDF hittar ni här. Lessig är professor vid Harvard University inom juridik. Han startade Creative Commons och är en av de mest välkända förespråkarna för en alternativ syn på upphovsrätt.
Fundera sedan på vad alla videos, länkar och texter med dess innehåll kan ha för effekt för en nation som Sverige eller Syrien, en organisation (ett företag som IKEA eller HM) och för dig som privatperson eller en person som flytt från Syrien. Möjligheterna och riskerna med den digitala transformeringen av samhället ser lite olika ut beroende på vem eller vad man är. På seminariet diskuterar vi runt de artiklar som länkas här och använder nation, organisation och privatperson som ett sätt att strukturera diskussionen.
Slutligen, vill du ta gemensamma anteckningar och dela med dig medan du läser. Vill du skriva om sådant du tycker är svårt att förstå i texterna? Använd då detta delade Google Docs där man kan skriva helt anonymt så kan vi tillsammans hjälpa till fram tills på tisdag. På så sätt kan vi läsa tillsammans,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar